CONCEPT: Amenajarea unui spaţiu multicultural prin reabilitarea unor elemente de fortificaţie din Cetatea Alba Iulia.
LOCAŢIE: Latura nordică a Cetăţii Alba Iulia, în spaţiile concesionate de Asociaţia Culturală „R.Y.M.A.” (Revolutionary Youth Movement for Art). Suprafaţa de teren destinată amenajării este de 6500 mp, constând în spaţii interioare zidurilor Cetăţii si curtile exterioare aferente lor.
SCOP: Amenajarea unui centru de practică de vară în domeniul reabilitării monumentelor istorice pentru studenţii de la facultăţile de profil, în paralel cu reabilitarea în situ a unor elemente de fortificaţie din Cetatea Alba Iulia .
Centrul de practică promovează principiul intervenţiilor minimale, a compatibilităţii materialelor şi tehnologiilor aplicate la restaurarea spaţiilor din Cetate cu cele originale, folosirea resurselor umane constând în studenţi sau absolvenţi de facultăţi cu profil de arheologie/arhitectură/restaurare/arte plastice, folosirea a cat mai multor materiale locale originale şi exploatarea fluxului natural al vegetaţiei în execuţia amenajării peisagistice.
ACTIVITĂŢI:
Pe parcursul celor două săptămâni, vom face mai întâi cunoştinţă cu situl istoric, îi vom asculta povestea, vom despica firul în patru prin săpături arheologice, dezveliri de fundaţii şi pardoseli pentru a reconstitui istoria şi evenimentele locului. Vom învăţa cum să ţesem cărămida, cum să preparăm mortarul şi varul cu mijloace tradiţionale şi vom proiecta elementele lipsă din fostele spaţii militare, viitoarele ateliere ale artiştilor. Vom curăţi şeminee şi aerisiri, vom ara, vom sădi iarbă şi vom modela după care vom lumina totul pentru a transforma spaţiul istoric intr-o gazdă primitoare a manifestarilor culturale, artistice şi recreative.
Workshop-ul va cuprinde:
- Analiza peisajului istoric, elaborarea temei intervenţie
- Elaborarea planului de amenajare peisagistică a sitului istoric şi pregatirea terenului pentru interventie, însămânţare
- Curs despre cărămidă, metode de ţesere a cărămizilor + aplicaţii practice
- Studiu de parament şi de pardoseli + aplicaţii practice
- Curs despre tencuieli – degradări, remedii, materiale compatibile + aplicaţii practice
- Varul în construcţii – reţeta, aplicaţii practice
- Schiţă de schiţă: mobilier urban, tamplării baroce, modele panouri informative, iluminat arhitectural
- Probleme legate de umiditate, de şeminee şi fântâni – curs + aplicaţii practice
- Curs despre lemn: degradări, remedii, tâmplării, pictură de mobilier
- Proiecţii în aer liber de filme documentare, culturale şi de scurt metraj
- Excursie de studiu la Roşia Montană, analiza patrimoniului construit.
- Crearea catalogului informatizat al cursului.
PARTICIPANŢI ŞI CURSANŢI:
Workshop-ul se adreseaza studenţilor de la facultaţile de:
ARHITECTURĂ
ISTORIE
ARHEOLOGIE
ARTE PLASTICE
FOTO-VIDEO
dar şi liceenilor şi voluntarilor care doresc să contribuie la amenajarea centrului cultural din Cetate. Participanţii au posibilitatea să inveţe şi să practice meserie într-un mediu istoric natural, creând un model de reabilitare atât pentru celelalte spaţii din Cetatea Alba Iulia cât şi pentru alte monumente de acest gen.
ORGANIZATORI: Asociaţia R.Y.M.A. Alba Iulia în colaborare cu Centrul Cultural Francez Cluj Napoca şi Universitatea 1 Decembrie 1918 Alba Iulia
COORDONATOR : Prof. Dr.conf. Toma Goronea – zidării, tencuieli, istoria Cetaţii
ASISTENŢI : Arheolog. Inel Constantin – Muzeul Unirii Alba Iulia, arheologie, săpături
Arh. Cristina Cândea – funcţiuni arhitecturale, managementul patrimoniului
Laura Cimpoes – artist restaurator în lemn
Giuseppe Rotta – specialist în seminee şi fântâni
Specialist în monitorizarea activităţii de cercetare – CCFCluj Napoca
Alina Filofi - restaurator debutant
CONTACT: Pentru informaţii şi înscrieri vă rugăm să ne scrieţi pe adresa :
cristina_candea005<at>yahoo<punct>com sau să ne sunaţi la 0040720-542627
Fax: 00400258-816006
SPONSORI: SC CRISTI QUEEN S.R.L., SC VIVA METAL S.R.L., SC JIDVEI SRL, SC SALPREST SRL, UNIVERSITATEA 1 DECEMBRIE
Sponsorii declaraţi sau nedeclaraţi ai Asociaţiei RYMA pot face donaţiile în contul deschis la Banca Transilvania din Alba Iulia , cont IBAN RO47BTRL00101205115138XX.
Un comentariu:
well....ce am vazut la RYMA in tabara...e greu de descris..e o replica in miniatura a tot ce ar trebui sa contina Cetatea Alba Iulia...studenti plini de energie dornici sa restaureze cetatea, atmosfera faina, oameni lucrand cu drag, proiectii de film in aer liber, faclii si lumanari, muzica buuuuna si NEcomerciala! si toate astea fara fir de sprijin financiar de la toti asa zisii iubitori ai Cetatii!!! ma inclin si ma ploconesc! sunt subiectiv, ii stiu pe oameni, dar poate tocmai de aia...merita credit!! Bravo RYMA!
Trimiteți un comentariu