marți, 3 noiembrie 2009

EDITORIAL "Zile si nopti" de Cristina Cândea (arhitect)

Faptul că nu poţi face TOTUL nu este o scuză pentru a nu face NIMIC.

Văd în jur tineri talentaţi, artişti, publicişti, graphic designeri, restauratori, arhitecţi sau economişti dornici sa facă ceva bun in Alba Iulia. Purtăm discuţii despre cât de frumos şi plin de viaţă ar putea fi oraşul nostru şi cât de mult merita asta, dar nu avem suficient timp, energie şi dispoziţie de a trece prin tot sistemul birocratic si de a iniţia ceva care sa faca un bine real locului în care trăim. Nu avem unde ne plimba în timp ce un mare parc de 100 de ha, Cetatea Alba Iulia, este o totală necunoscută pentru 50% dintre albaiulieni. Putem sa ne trezim măcar ocazional spiritul de atitudine civică atunci când ceva dăunează oraşului, cand un petec de iarbă care ne-a facut odată fericiti urmează sa fie transformat în parcare, putem spune ce ne doare! Nu ducem lipsă de idei, ci de mobilizare şi de implicare! Ne plângem că nu avem unde merge, ce vedea, ce "consuma" pe plan cultural dar sunt momente când alegem cultura comoda "de televizor" în loc mergem la un spectacol care ne alungă stresul şi ne aduce zâmbetul pe buze.


Într-o societate "modernă" (ar râde străinii să vadă ce întelegm noi prin "modern") unde non valorile iau locul valorilor pe zi ce trece, ar trebui sa scoatem din noi orice considerăm ca ar fi atu, calitate, idee bună si chiar sa investim energie efectiva pentru a face ceva bun macar în apropierea noastră. Să iniţiem un fel de Feng Shui al modului de a trăi in Alba Iulia, ca într-o casă armonioasă, în care nu ai voie sa fi mitocan, incult, leneş sau profitor. În care să contribui zi de zi cu ceva util, de la ridicatul unei hârtii de pe jos pâna la a picta ceva haios peste o crăpătură aparută în perete. În care sa folosim tot ce am descoperit şi am cunoscut în călătoriile noastre prin oraşe mai mult sau mai puţin frumoase în care "oamenii sfinţesc locul" şi îl înfrumuseţează împreună, amplificându-i valoarea. În care avem arta şi cultura ca evadare din sistemul care ne scoate peri albi prin nepasare si prin ignorarea ideilor inovatoare, pe motiv de "minţi necoapte" sau "atitudini nepotrivite". 


Putem face asta începand cu promovarea verbala a oricărei idei sau activităţi interesante legate de Alba Iulia sau prin aprecierea unui spectacol de calitate, pentru reuşita căruia o echipa întreaga a asudat zile si nopti. Ca o paranteză, am avut ocazia sa adresez unui vecin revoltat din Caroline o întrebare haioasă, in timpul festivalului "Play for May" din primăvara aceasta, şi anume: "stiţi câte eforturi am depus noi aici pentru ca dumneavoastra sa nu puteţi dormi în seara asta?".


Cultura nu a dăunat niciodată la nimeni ci dimpotrivă, a civilizat şi a constituit intotdeauna o punte de comunicare între oameni care nu se cunosc, reuniţi în acelasi scop: de a se simţi bine in locul în care traiesc! Putem sa ne "branduim" oraşul cu amprenta propriilor noastre personalitaţi , în cazul în care consideram că avem ceva de exprimat. Sau...dacă doar avem pretenţii de la oraş , haideti macar sa-i dam înapoi acelaşi respect şi punere în valoare a ceea ce avem mai bun în noi de oferit!